Trainer Chris Weenink

25-08-2020

Bron: Clubblad - Jaargang 40 - 2020 - Nummer 2

Door: Ronald Buesink

Afgelopen seizoen, ook wel coronaseizoen genoemd, was zijn eerste jaar als trainer bij de Groljeugd. Hij was trainer van de JO17-1. Ondanks dat de resultaten enigszins tegenvielen heeft hij het goed naar zijn zin gehad bij onze vereniging. En aankomend seizoen mag hij zijn trainerskwaliteiten laten zien bij de JO19-1. Na Dennis Seesink is hij de tweede trainer uit Lichtenvoorde die het hoogste jeugdteam van de Grol onder zijn hoede heeft. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Wie Chris nog niet kent volgt hier een kleine introductie.



Wie is Chris Weenink?
Iets over je privéleven.
“Ik ben Chris Weenink, 31 jaar en woon in Lichtenvoorde. Ik ben opgegroeid in Lievelde en heb 2 zussen. In Lievelde heb ik ook mijn basisschooltijd doorgebracht en ben ik daarna naar het Marianum in Lichtenvoorde gegaan. Via de opleiding Sport en Bewegen op het Graafschap College in Doetinchem heb ik uiteindelijk de CALO in Zwolle afgerond en ben nu al een jaar of 6 gymleraar op het speciaal onderwijs.”

Trainer.
“13 jaar geleden heb ik mijn TC3 diploma, nota bene bij de s.v. Grol behaald. Ik liep toen stage bij de B1 dat onder leiding stond van Walter Vrijdag. Na het behalen van mijn diploma heb ik vanaf de E1 tot en met de B1 alle eerste selectie-elftallen als trainer bij Longa doorlopen. Dat was zeer leerzaam omdat elke leeftijdscategorie weer een andere aanpak vergt. Daarna ben ik er een jaartje mee gestopt als trainer. Afgelopen seizoen heb ik het trainerschap weer opgepakt en ben bij s.v. Grol aan de slag gegaan als trainer van JO17-1. Komend seizoen zal ik JO19-1 onder mijn hoede hebben met in de staf Luc Berentsen, Jeroen Gerretsen en Nick Oude Luttikhuis.”

Als actief voetballer.
“Mijn voetbalcarrière begon bij V.V. Erix in Lievelde. Toen ik 2e jaars A werd, ben ik naar Lichtenvoorde vertrokken en daar kwam ik in Longa’30 A1 terecht. In de jaren die volgden heb ik een aantal seizoenen in Longa’30 1 gespeeld. Maar in die periode ook regelmatig mijn wedstrijden gespeeld in Longa’30 2. Momenteel speel ik mijn wedstrijden bij Longa’30 2 in de reserve hoofdklasse. Omdat we altijd op zondag spelen is dat goed te combineren met mijn baan als trainer bij deJO19-1.”

“Mijn leukste jaar was zonder meer het jaar in Longa’30 A1. Onder trainer Sandor Wijkamp hebben we een topseizoen gehad, ondanks dat we overal net naast grepen, haha. We waren dicht bij promotie, maar helaas in de finale van de nacompetitie werden we uitgeschakeld. Ook kwamen we nog in de bekerfinale, waar we uiteindelijk werden uitgeschakeld door penalty’s. Maar al met al was het een seizoen om nooit te vergeten. Dit kwam vooral door ons sterke teamgevoel en de gezelligheid (probeer ik als trainer ook na te streven) er omheen. Dit werd met name gecreëerd door onze trainer en de vaste supportersgroep die elke uit en thuiswedstrijd aanwezig was.”

Wat heeft je doen besluiten om als trainer voor de Grol te kiezen? Hoe is dat proces gegaan? Wat voor soort trainer ben je, waar sta je voor, welke speelstijl speel je het liefst? Hoe is je eerste jaar bij de Grol O-17 bevallen? Heb je eruit gehaald wat erin zit? Voldoende kwaliteit? Wat is je tegengevallen/meegevallen? Wat zou je anders doen? Wat zijn je verwachtingen voor aankomend seizoen? Gaan er veel van O17 over? Hoe maak jij spelers beter? Wat vind je van het sportpark/faciliteiten? Verbeterpunten voor de Grol? Hoe ben je opgevangen toen je begon?
“In januari 2019 werd ik gebeld door Grol of ik op gesprek wilde komen. Na een prima gesprek en een goed gevoel van beide kanten, heb ik besloten om de stap naar Grol te maken. Ondanks dat we een raar en zwaar seizoen hebben gehad, ben ik nog altijd blij met de keuze die ik destijds gemaakt heb. Vandaar ook dat ik heel veel zin heb om komend seizoen bij de JO19-1 aan de slag te gaan.”

“Toen ik vorig seizoen bij Grol begon, ben ik erg goed opgevangen en werd ik al snel wegwijs gemaakt door verschillende mensen binnen de club. Mede door de samenwerking met Lars de Vries voelde Grol al snel vertrouwd en wist ik waar ik moest zijn voor alle voorzieningen. Ik vind dat Grol een geweldige accommodatie heeft en dat alle faciliteiten aanwezig zijn die bij zo’n grote club horen.”

“Als trainer wil ik natuurlijk dat mijn team vlot en aanvallend voetbal speelt. Maar ik ben er daarnaast wel van overtuigd dat dit het best werkt vanuit een goede (verdedigende) organisatie. Afgelopen seizoen hebben we dit helaas niet vaak genoeg kunnen laten zien door een tamelijk passieve spelersgroep en een blessuregolf die het spel flink beïnvloedden. Ik wil voor komend seizoen een spelersgroep creëren die voor elkaar door het vuur gaat en zo ook van betere tegenstanders kan winnen. Dit, gepaard met wat ik al zei een goede organisatie, moet ervoor gaan zorgen dat we goed mee gaan draaien in de 4e divisie. Want we hebben een prima selectie met enkele spelers die uitzonderlijke kwaliteiten hebben. Een aantal daarvan moeten we in de toekomst terug gaan zien in Grol 1.”

Wat vind je van de gezonde rivaliteit tussen Grol-Longa? Zie je Grol en Longa ooit nog weer eens in dezelfde klasse spelen? Ligt Grol ver achter op Longa? En zoja waar ligt dat aan? Wat is het verschil tussen beide clubs?
“De rivaliteit tussen Grol en Longa is toch prachtig. Al merk ik wel dat dit steeds minder wordt. Dit zal vast te maken hebben met het feit dat Longa een stuk hoger speelt en er dus geen derby’s meer in competitieverband worden gespeeld.”

“Ik denk dat ik te weinig weet van de 1e selectie van Grol om te oordelen of Grol ver achterloopt op Longa. Ik vind de 1e selectie van Longa ijzersterk en ik denk dat de combinatie Erik Zandstra en Dave Bus de perfecte combinatie is voor de spelersgroep. Ik weet natuurlijk wel dat er bij beide clubs een hele sterke jeugd aan zit te komen en dat maakt het zeer interessant en onvoorspelbaar wat de komende seizoenen gaan brengen. Wel denk ik dat bij Longa iets meer de absolute wil (mentaliteit) aanwezig is om het maximale eruit te halen. Het zou voor Oost-Gelre natuurlijk fantastisch zijn dat deze streekderby weer eens terug gaat komen.”

Hoe zie jij je toekomst als trainer? Opleiding? Altijd jeugd? Welke niveau? Welke leeftijdscategorie? Of op den duur naar de senioren? Doelstelling? Waar train je op? Wat vind je belangrijk? Fysiek, mentaal, techniek, snelheid, inzet e.d.? Heb je een voorbeeldtrainer amateurs of profs? Wat verwacht je van spelers?
“Op dit moment heb ik plezier in wat ik doe en ben ik nog niet bezig met een eventueel hoger trainersdiploma. Echter vraag ik me wel af en toe af hoe het zou zijn om een seniorenelftal te trainen en te coachen, maar de jeugd heeft momenteel nog mijn absolute voorkeur. Daarin werk ik het liefst in de bovenbouw, omdat de basistechniek dan vaak al vorm heeft gekregen en het langzaam steeds meer richting tactisch spel gaat. Wat de toekomst brengt zullen we wel zien.”

“Ik probeer te trainen op alle bovengenoemde facetten die belangrijk zijn in de voetballerij. Afhankelijk van de spelersgroep zal ik er, in de voorbereiding op een nieuw seizoen, erg op letten waar verbeterpunten mogelijk zijn. Op basis hiervan maak ik bepaalde keuzes om het team sterker te maken. In de voorbereiding kun je hierop dan gericht gaan trainen. Door het spelen van veel wedstrijden in de beginfase zal ik kijken hoe we er als spelersgroep voorstaan. En eventueel de trainingen, individueel of collectief, hierop aanpassen. Daarnaast zullen we erop moeten letten dat we onze sterke punten verfijnen om zo een sterk en moeilijk verslaanbaar team te vormen. Op basis van wat ik afgelopen seizoen geleerd heb, zullen ook het teamgevoel en motivatie hoog op het lijstje staan. Hoe graag wil je zo hoog mogelijk spelen? We werken nu toe richting senioren en we willen natuurlijk zoveel mogelijk spelers straks in de eerste selectie van Grol zien voetballen.”

Wat vind jij van spelers betalen bij een amateurvereniging?
“Ik vind het zonde! Met Longa heb ik tegen veel betalende clubs mogen voetballen en als ik dan zie hoe weinig publiek er dan langs de kant van het veld staat bij uitwedstrijden is dat harstikke jammer. Juist de betrokkenheid van clubmensen en dorpsgenoten is mooi om te zien. Daarnaast kan ik me goed voorstellen dat je als jeugdspeler minder gemotiveerd bent als een club spelers betaald. En dat je je dan afvraagt waar je het voor doet. Het is toch zonde dat een eerste elftal van een betalende club voor meer dan de helft uit spelers van buitenaf bestaat. De supporters hebben dan totaal geen affiniteit met het eerste team van je eigen club. Meestal gaat dat ook maar een paar seizoenen goed en zodra de resultaten minder worden vertrekken ze weer naar een andere club. Daar zijn genoeg voorbeelden van. Nee niet aan beginnen.”

Al gesprekken gehad met William Krabbenborg en Jos Heutinck?
“Ja we hebben al een keer met elkaar gesproken maar dat was een soort van kennismaking. We zullen op korte termijn weer met elkaar om tafel gaan zitten om afspraken te maken wat betreft jeugdspelers die al dicht tegen het eerste team aanzitten. Ik ga er nu van uit dat ze zaterdag bij JO19-1 mee gaan spelen. Of ze moeten basis spelen bij het eerste team dan zullen ze sneller doorschuiven. Maar goed, daar moeten we het nog een keer over hebben. En we moeten nog een keer met de selectietrainers bij elkaar komen om over een soort van rode draad binnen de vereniging te praten wat betreft spelstijl/systeem. Dat we daarin op één lijn komen.”

Hobby’s naast voetbal?
“Naast voetbal heb ik interesse in sport algemeen. Zelf tennis ik in de zomer en ski ik in de winter.”

Favoriete club? Amateur, Nederland. Buitenland? Favoriete spelers?
“Mijn favoriete club in Nederland is Ajax. In het buitenland ben ik fan van Liverpool en Borussia Dortmund. Een favoriete speler heb ik niet echt.”

Invloed van corona op het afgelopen seizoen?
“Corona heeft natuurlijk een enorme impact gehad op alles. Voor ons heeft het niet verkeerd uitgepakt omdat we er niet goed voor stonden op de ranglijst maar toch in de 4e divisie zijn gebleven. Persoonlijk heeft het me vooral het gevoel gegeven dat we niet af hebben kunnen maken waar we aan begonnen zijn. Je werkt in een seizoen met zijn allen ergens naartoe en maakt met z’n allen stappen om beter te worden. Zo’n abrupt eind aan alles is dan erg raar en vervelend. Hoop dat het nieuwe seizoen weer op een normale manier zijn gang kan gaan en dat het virus weer snel verdwijnt.”

“We hopen dat het nieuwe seizoen weer op een normale manier kan starten. Het is een grote uitdaging om met deze spelersgroep het maximale eruit te halen in de 4 divisie. Een klasse hoger spelen is natuurlijk altijd goed voor de spelers. Daar worden ze beter van. Ze worden nog meer uitgedaagd en zullen elke wedstrijd weer vol aan de bak moeten. Ik heb er alle vertrouwen in dat we ons in ieder geval veilig kunnen spelen en misschien zit er nog wel meer in het vat. We zullen zien hoe het loopt.”

We wensen Chris alle succes.