Walter Vrijdag, belangrijke trainer voor het jeugdvoetbal binnen onze vereniging

23-11-2020

Bron: Clubblad - Jaargang 40 - 2020 - Nummer 3

Door: Ronald Buesink

Elke maandag- en woensdagavond is hij aanwezig op het trainingsveld om de iets minder getalenteerde jeugd iets bij te leren op voetbalgebied. Met zijn ervaring als trainer bij diverse verenigingen weet hij natuurlijk als geen ander wat belangrijk is om beter te worden als voetballer. En nog belangrijker is dat de spelers er plezier aan beleven. Samen met een aantal ouders geeft hij training aan diverse jeugdelftallen. Hij is de spil in het web. Hij voorziet de trainers (lees ouders), van voldoende leerzame oefenstof mocht het daaraan ontbreken. Omdat het toch al lastig is om voldoende trainers op het veld te krijgen, is dit een prima initiatief van het voetbalbestuur om het op deze manier in te vullen. Het is best bijzonder dat er een trainer met een TC2 diploma bereid is om dit te doen.

Walter Vrijdag

“Getrouwd met Wilma ten Barge en sinds een paar jaar woonachtig in een appartement aan de Houtwal in de binnenstad van Grolle. Mijn leeftijd is 57 en ik verdien de kost als taxichauffeur bij ZOOV. ZOOV is onderdeel van het bedrijf TCR dat gevestigd is in Raalte. Het is een regiotaxi voor iets mindervalide mensen. En het valt onder de WMO, Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Vroeger heette het mobimax. De gemeenten krijgen hier subsidie voor, zodat de gebruikers voor weinig geld vervoerd kunnen worden. Wij rijden voor verschillende gemeenten in de Achterhoek waaronder, Winterswijk, Bronckhorst, Oude IJsselstreek, Aalten, Doetinchem, Berkelland en Oost-Gelre. Mijn werkgever weet dat ik op maandag en woensdagavond training geef. Op deze avonden word ik dan niet ingepland om een dienst te draaien.”

Voetbalachtergrond

“Ik ben als voetballer begonnen bij de D-jeugd van de Grol. In de A-jeugd ben ik bij de Grolse Boys gaan voetballen. Bij de Boys heb ik ook nog een aantal jaren in het eerste gespeeld. We hadden toen een goede lichting voetballers waaronder Roy Tammel, Peter Berendsen en Leo Lankheet. Later ook nog in Boys 3 gevoetbald. De Boys hadden toentertijd nog 4 seniorenteams op de zondag.”

“Op 26-jarige leeftijd ben ik weer bij de Grol gaan spelen. Mijn doel was om nog een keer kampioen te worden bij de senioren. En dat is gelukt. Ik kwam toen bij de selectie van Grol 1 en 2. Maar dat niveau was toch iets te hoog gegrepen voor me en toen ben ik in Grol 3 gaan voetballen. Daar deed ik het weer zo goed (topscorer), dat Peter Schulte me bij het eerste team haalde. Grol 1 speelde toen in de vierde klasse. Ik kann me nog goed herinneren dat we toen kampioen werden in Aalten bij AD’69.

Ik heb in die tijd best veel wedstrijden in het eerste gespeeld. Jongens met wie ik toen samen speelde waren Frank ter Bogt, Arrean Arink, Michel Hoffman en Bata Nijland. Dat was een sportief hoogtepunt in mijn voetbalcarrière.”

Trainer

“Toen ik een jaar of 32 was, besloot ik het trainersvak in te gaan. Bij AD’69 zochten ze een trainer voor de C- en D-jeugd. Daar heb ik een trainingsopleiding doorlopen. JVT dat stond voor JeugdVoetbal Trainer. De volgende club waar ik trainer werd was Gendringen. Hier werd ik voor twee seizoenen trainer van de A-jeugd. In die periode heb ik de cursus TC3 gedaan. Later heb ik bij de Grol, samen met Sander Hoopman en Sander van Beckhoven ook nog mijn trainersdiploma TC2 behaald.

Toen ging ik aan de slag als trainer bij de senioren in Terborg. Hier ben ik twee jaar trainer geweest en ook nog gepromoveerd. Wat me nog helder op het netvlies staat, is een wedstrijd in de nacompetitie die ik nooit zal vergeten. Er werd een speler van de tegenpartij uit het veld gestuurd en de wedstrijd liep compleet uit de hand. Het werd een enorme vechtpartij waar zelfs messen aan te pas kwamen. Theo Kock, fotograaf bij de Gelderlander, werd bedreigd en spelers en supporters raakten slaags. Zelfs de kinderen die met de ouders de wedstrijd aan het kijken waren, waren niet meer veilig. Iedereen stond met angst en beven langs en in het veld. Het leek de “Slag om Grol” wel. De politie moest eraan te pas komen om alles weer rustig te krijgen. Het was echt, een waargebeurde nachtmerrie.”

“Na Terborg ben ik nog twee jaar trainer geweest bij Ajax Breedenbroek en mijn laatste club als trainer bij de senioren in Nederland was Baakse Boys. Ook hier heb ik twee jaar gewerkt.” “Ook heb ik nog een aantal jaren als trainer gewerkt in ons buurland Duitsland. Daar wordt ontzettend goed betaald, maar als de voorzitter vertrekt is de kans groot dat de nieuwe voorzitter een eigen trainer meeneemt. En omdat de spelers ook betaald worden, kiezen ze vaak elk jaar weer voor een club waar ze meer kunnen verdienen. Het gaat daar heel anders dan in Nederland.”

“Toen vond ik het welletjes en heb ik een paar jaar niets gedaan. Tot Bart Porskamp me benaderde om iets voor de Grol te doen.”

Functie Grol

“Bij de Grol ga ik nu mijn derde jaar in als trainer van verschillende jeugdteams. Of een beter woord is eigenlijk trainersassistent. Ze (ouders die training geven) kunnen me advies vragen voor oefenstof. Het is heel vrijblijvend dus absoluut geen verplichting. Ik probeer ze dus te ondersteunen daar waar het nodig is. Als ze iets specifiekere oefenvormen willen doen, dan kan ik ze meestal wel helpen. Soms geef ik zelf ook training mocht één van de ouders verhinderd zijn of als ze erom vragen. Elke maandag en woensdag sta ik van 19.00 uur tot 21.30 uur op het veld. Het gaat dan om de JO15-3, JO15-4, JO17-3, JO17-4 en JO19-3. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding.”

Wat vind je belangrijk voor de spelers waarmee je op het veld staat?

“Op de eerste plaats dat ze plezier hebben in het spelletje. Dat ze het leuk vinden om te trainen. En dat ze zo lang mogelijk bij de Grol blijven spelen. Dat valt natuurlijk niet los van elkaar te zien. Je moet dan ook goed luisteren naar ze en serieus nemen wat ze zeggen. Vaak vinden ze het belangrijk om met een aantal vrienden in hetzelfde team te spelen. Of ze willen bepaalde oefenvormen waar ze iets van leren.”

“Wat ook belangrijk is dat de faciliteiten goed zijn. Zij betalen contributie net als ieder ander lid en dan hebben ze ook het recht op goede ballen, hesjes e.d. Ik moet de Grol nageven dat ze dat super goed doen.”

Walter Vrijdag heeft veel plezier in hetgeen wat hij nu doet. En de ambitie om nog ergens als hoofdtrainer aan de slag te gaan heeft hij niet. Hij is geen trainer voor de allerjongste jeugd zegt hij zelf. Maar vanaf de JO15 kan hij prima functioneren. Toen hij vier jaar geleden begon had hij zo zijn twijfels, maar nu is er de bevestiging dat het een juiste keuze was. Hij vindt het geweldig dat de opkomst elke avond weer goed is. Dat is een teken dat ze het leuk vinden. Afmelden hoeven ze zich niet maar gelukkig komt dat maar weinig voor. Ze stimuleren elkaar om te gaan trainen want trainen met een grote groep is veel leuker. Dat vindt hij fijn om te zien. Hij heeft een hekel aan vergaderen en staat liever op het veld. Het contact met het voetbalbestuur is prima. Ze proberen er veel aan te doen om ook deze groep voetballers serieus te nemen.

De Grol mag heel blij zijn dat onze Grolse voetbaltrainer, met de nodige trainersdiploma’s, deze belangrijke voetbalteams onder zijn hoede neemt.