Ronald Wagendorp: de Theo Janssen van de Boys

18-01-2022

In de laatste week van 2021 is clubblad nummer 4 van 2021 verschenen. Met weer mooie verhalen en foto's. Alle leden en sponsoren hebben dit clubblad thuis of op het bedrijf ontvangen. Mocht dit niet zo zijn, stuur even een bericht naar info@svgrol.nl. Net als bij de vorige nummers delen we in de komende maanden de verhalen ook graag weer via onze website en social media kanalen. Hierbij het eerste verhaal: een interview met Boys- en Grol-man Ronald Wagendorp.

Bron: Clubblad 2021-4
Door: Mark Wessels

Op een miezerige dinsdagavond loop ik bij de familie Wagendorp binnen aan de Schrijnwerker in Groenlo. Buiten is het fris maar binnen word ik warm onthaald. Ronald zit aan tafel met zijn echtgenote Hermanna en zijn zoons Roelof en Wesley. Degene die trouwens denkt dat Ronald Wagendorp tot voor kort de weg niet kon vinden naar Den Elshof, heeft het bij het verkeerde eind.

 “Ik ben Ronald Wagendorp, 33 jaar oud en ik ben getrouwd met Hermanna. Ik ben ZZP-er en heb een eigen handelsbedrijf in bouwmachines. Vanaf mijn 18e heb ik al een eigen bedrijf dus nu al vijftien jaar. We hebben samen twee zoons: Roelof die 11 jaar oud is en Wesley die 8 jaar is. Wij wonen hier met veel plezier en je kunt wel zeggen dat we redelijk druk zijn met het voetbal. Met uitzondering van de zondag zijn we de rest van de week wel ergens op het voetbalveld te vinden.”

Jullie zoons zijn ook gek van het spelletje?

Ronald: “Dat kun je wel stellen. Ze zijn allebei fanatiek en kunnen een redelijk balletje trappen. Roelof voetbalt sinds een half jaar in de voorhoede bij De Graafschap en hee ondertussen zijn draai wel gevonden. Hij hee vrienden in Groenlo omdat hij nog op de Hoeksteen zit maar hij hee daarnaast ook al vrienden bij zijn voetbalteam. Volgend jaar gaat hij waarschijnlijk ook naar de middelbare school in Doetinchem dus dan zal er wel het nodige veranderen. Roelof traint vier keer per week in Doetinchem en speelt dan en soms nog een wedstrijd toernooi op de zondag.

Roelof zelf: “Ik vind De Graafschap een toffe club maar mijn favoriete voetbalclub is Borussia Dortmund omdat Erling Haaland daar ook speelt. Ik vind hem de allerbeste voetballer en het is ook belachelijk dat Messi weer de gouden bal heeft gewonnen. Haaland en Ronaldo verbreken allebei records maar krijgen geen prijs!“

Wesley, de jongste zoon zit ook op de Hoeksteen en speelt op het middenveld bij Grol O9-1. Hij heeft afgelopen periode meegedaan aan de regio trainingen bij De Graafschap en is deze ronde doorgekomen. Hij heeft net bericht ontvangen dat hij in februari weer opnieuw mag deelnemen aan trainingen. Wesley’s favoriete club in Europa is Manchester United. Enig talent kan de beide spelertjes in ieder geval niet ontzegd worden.

Bij de naam Wagendorp denk je toch automatisch aan sportjournalist Bert Wagendorp maar ook aan de Grolse Boys?

“Dat klopt! Bert Wagendorp is een neef van mij maar ik heb hem nog nooit ontmoet. Volgens mij weet hij meer over mij dan ik over hem ha ha! Wat het voetbal betreft ben ik ook begonnen bij de Boys maar speelde daar als klein kereltje met spelers die drie of vier jaar ouder waren. Technisch kon ik wel mee komen maar fysiek werd ik onder de voet gelopen. Mijn moeder zei dat het beter was om met leeftijdsgenootjes te gaan voetballen en zodoende kwam ik bij de Grol terecht. Ik begon in de D1 en we werden getraind door Stefan van Beckhoven en Robert Olyslager. Daarna speelde ik in de B- en de C- jeugd op landelijk niveau met onder andere Lennart Walterbos, Michel Kamphuis en Christian Pillen. Na de A-jeugd ben ik gestopt omdat ik een eigen bedrijf in oud ijzer begonnen was. Ik had geen tijd en energie meer om te voetballen. Uiteindelijk ben ik er twee jaar tussen uit geweest. Daarna werd ik benaderd voor een vriendenteam bij Grol. Dat was naast gezellig ook sportief succesvol met kampioenschappen en een beker. Op een bepaald moment werd ik gebeld door Raymond van der Heide. Hij was in die tijd trainer van Grolse Boys 1 zaterdag en hij wilde me er bij hebben. Ik heb daar dus een paar seizoen meegespeeld als spelverdeler en we werden het tweede seizoen kampioen zodat we promoveerden naar de derde klas. Zo hoog had de Boys de Theo Janssen van “de Boys” nog nooit gespeeld. Ik was de man van de vrije trappen en er gingen er meer in dan dat er naast vlogen. Johan Houben speelde in die periode bijvoorbeeld ook bij de Boys. Na de promotie kwam Sander van Beckhoven als hoofdtrainer. Sander was op het veld de beste trainer die ik heb gehad. Sinds de fusie ben ik dus weer terug bij de Grol en speel bij mijn “oude” zaterdagelftal.”

Hoe kijk je zelf terug op je tijd bij de Grolse Boys?

“Het was bij de Boys altijd knus en gezellig. Na de wedstrijd waren alle vrouwen en vriendinnen in de kantine ook altijd van de partij. Ik heb zelf mensen in de kroeg benaderd om bij de Grolse Boys te komen spelen. Ik wilde verder met twee elftallen en heb menig telefoontjes gepleegd en heel wat appjes verstuurd. Uiteindelijk is dat gelukt. Mijn doel was om met beide teams kampioen te worden en dan een fantastisch eindfeest als knaller voordat de overstap naar de Grol zou komen. Dat liep ook allemaal volgens plan; we moesten nog maar een paar wedstrijden en beide teams stonden boven aan. Het kampioenschap was in zicht. Maar toen kwam corona en kwam er jammer genoeg een ro­ttig einde aan deze serie bij deze fantastische familieclub. Geen kampioenschap en geen spetterend eindfeest al houden we die gelukkig nog steeds te goed. Verder moet ik ook vermelden dat de bingo avonden super waren en niet te vergeten het jaarlijkse Boys in Rosso feest met een live band erbij. De laatste jaren werd dat feest trouwens door steeds meer door Grolleden bezocht.”

Wat vind je nu van de vereniging nu de fusie achter de rug is?

“Ik heb zelf natuurlijk jarenlang bij de Grol gespeeld dus voor mij zelf was het niet zo spannend. Nu ben ik zelf sponsor van de Grol maar ik ben ook speler en leider van mijn eigen el al en dan nog trainer van Wesley. De Boys was gewoon een kleine familieclub en hier is het allemaal groter. Het is bij Grol zeker ook gezellig maar je bent toch meer een nummertje. De fusie zelf was niet te vermijden omdat we bij de Grolse Boys geen jeugd meer hadden. Er zijn volgens mij uiteindelijk maar vijf of zes mensen niet meegegaan naar de nieuwe vereniging. Meteen na de fusie waren er natuurlijk wel oud Grolse Boys spelers die het moeilijk hadden met de overgang. Er werd in het begin nogal wat af gedramd en sommigen “dreigden” met een vertrek naar Vios. Dat was natuurlijk gekheid maar het was voor sommige jongens in het begin gewoon stroef. Op dit moment hebben we bij s.v. Grol twee zaterdagelftallen met ex- Boys voetballers. Sommige jongens worden door elftallen die op zondag spelen gevraagd en andersom ook. Dat is gewoon mooi om te zien. Een ding is wel zeker: de Grolse Boys is door corona wel op een vervelende manier aan haar eind gekomen. Als dit allemaal achter de rug is dan komt er zeker nog een eindfeest en dat kon nog wel ’s een pi­ttig feestje worden!“

Heb je nog dromen op voetbalgebied?

“Zeker!! Dat ik over een paar jaar als mijn zoons ouder zijn, zelf nog steeds fit genoeg ben om een wedstrijd met hun te spelen. Of beter gezegd: Dat zij dan een wedstrijd met mij mee spelen. Al hoop ik natuurlijk dat mijn zoons het veeeel verder zullen schoppen in het voetbal maar zolang ze plezier in het spelletje hebben en gelukkig zijn, heb ik niks meer te wensen.”