Bestuurstaal December 2021

21-01-2022

Ook gepubliceerd in clubblad 4 van 2021.

Door: Hans Scheinck

We bevinden ons intussen weer in een gedeeltelijke voetbal lockdown door een coronavirus in nieuwe varianten. Daar kan een voetbaltrainer nog iets van leren. Maar balen is het zeker, geen wedstrijden van de selectieteams en maar trainen tot vijf uur ’s middags. De creativiteit bij onze vereniging is groot. Er wordt op de middagen en zelfs nachtelijke tijdstippen getraind. Gelukkig is er op zaterdag en zondag nog veel drukte door de wedstrijden die wel door mogen gaan. Behalve de wedstrijden van de selectieteams. Daarbij worden de toeschouwers zeker gemist die er wegens het virus niet mogen komen. We kunnen nog wel een langere lockdown verdragen voordat de competitie in gevaar komt. De voetbalsport in Nederland heeft een groot incasseringsvermogen, dat geldt zeker ook voor de Grol.

Het algemeen bestuur wenst iedereen een heel gelukkig nieuwjaar. Geluk en gezondheid voor je naasten staan voorop. Wat het jaar 2022 verder ook brengt.

1. Het openingsevenement Grol-Grolse Boys wil door het coronavirus maar niet tot stand komen. Al wel vier keer uitgesteld. Het plan is nu dit evenement te houden tegelijkertijd met de ingebruikname van het ‘Nieuw Wilgenpark’. Dit nieuwe halve kunstgrasveld op Den Elshof moet aan het begin van het nieuwe seizoen gereed zijn.

2. Het huldigen van de Vrijwilliger van het seizoen 2020-2021 schui daardoor opnieuw op. Deze huldiging zou op het openingsevenement plaatsvinden. Deze vrijwilliger John ter Heerdt, voorzi­tter van de jeugdcommissie, wacht wellicht nog meer op dat nieuwe kunstgrasveld dat vooral voor de jeugd wordt aangelegd.

3. Het initiatief van Frank Lageschaar om in Groenlo een Cruyff Court aan te leggen, ligt een beetje stil. Intussen heeft Frank wel € 7.000,- opgehaald met zijn sponsoractie. Hij liet zich sponsoren door een grote afstand af te leggen in zijn rolstoel. We hebben de gemeente en Frank aangeboden zijn actie te combineren met ons nieuwe kunstgrasveld. Dat wordt dan geen echt Cruyff Court maar de gedragsregels voor het jeugdvoetbal die Johan Cruyff heeft vastgelegd willen we zeker wel toepassen.

4. Het organisatiebestuur heeft besloten een scheidsrechterscommissie binnen de Grol op te richten. Nu is de werving, coördinatie en wedstrijdaanstelling nog de taak van de wedstrijdsecretarissen. Het organisatiebestuur wil meer verenigingsscheidrechters werven, opleiden en beter begeleiden. Deze taken moeten meer aandacht krijgen.

5. De stichting Waarborgfonds Sport heeft de vereniging Grol en de stichting Exploitatie Accommodatie Grol weer financieel doorgelicht. Zoals elk jaar omdat het Waarborgfonds borg staat voor leningen die Grol en de SEAG zijn aangegaan bij de bank. Het Waarborgfonds gaf een positief oordeel over de financiële positie van de Grol en de SEAG.

6. In het kader van de coronacrisis is landelijk onderzocht hoe de sportsector er in Nederland nu op staat. Zeven op de tien sportverenigingen hebben aangegeven tegen problemen aan te lopen door de coronacrisis. Vóór de crisis hadden vier op de tien sportverengingen problemen. In beide rijtjes kwam Grol niet voor.

7. De gemeente probeert al een hele tijd een plek voor een ‘Pumptrack baan’ in Groenlo te vinden. Ook ons sportpark was in beeld. De Grol staat zeker helemaal achter deze wens van vele jeugdige pumptrackers maar voor de baan is op Den Elshof geen ruimte.

8. De bomen en het openbaar groen aan de Oude Winterswijkseweg zijn al jaren in beroerde staat. Samen met Marveld Recreatie heeft Grol aangegeven dat dit geen visitekaartje is voor alle toeristen en sporters van buiten die erover heen komen. Ons aandringen lijkt succes te krijgen. De gemeente maakt in 2022 een plan en bespreekt dit met de buurt. Uitvoering zal wel najaar 2022 worden. Ook zou de buurt en de Grol een maximum snelheid willen van 30 kilometer. Dit is in een paar maand geleden in de gemeenteraad afgewezen omdat er een vrijliggend fietspad langs het grootste deel van de weg ligt. De Grol gaat dit nog een keer inbrengen bij het opstellen van het groenplan.

9. De hoogste jeugdteams van Grol bij Onder19, Onder17 en Onder15 spelen op landelijk divisie-niveau. Daar is dit seizoen de competitie-opzet gewijzigd. Er worden halve competities gespeeld mét promotie en degradatie. Je kunt dus na een half jaar al kampioen worden maar ook degraderen. Als je even een paar wedstrijden niet bij de les bent, kun je er zomaar uit vliegen. In de eerste halve competitie in het najaar 2021 is dit de divisieteams van Grol niet overkomen. De halve competitie is nog net niet voorbij, Grol 17-1 en Grol 15-1 staan gedeeld bovenaan en Grol 19-1 staat keurig in de middenmoot.

10. De Grol is met 65 teams de competitie 2021-2022 ingegaan. Na de winterstop komen daar nog enige teams bij omdat uit de grote ‘pups’ groep enkele nieuwe teams van Onder 8 worden gemaakt. Opnieuw veel talent aan boord totdat ze worden ontdekt door De Graafschap of FC Twente. Intussen kan er een team gevormd worden met jonge spelers van de Grol die bij een betaald voetbal club spelen.

11. Talent bij de keepers moet je extra ontwikkelen. Dat is een cruciale plek in een team. In de afgelopen jaren was Tjiko Wolberink het hoofd keeperstrainingen. Hij is vertrokken naar AZSV. In de persoon van Michel Schoorl is er een gelijkwaardige opvolger aangesteld.

12. De 8 voetbalverenigingen in Oost Gelre zijn onder leiding van de gemeente in gesprek gegaan over de toekomst van het voetbal in Oost Gelre. De zaalvoetbalverenigingen ZZC (Zieuwent), LZV (Lichtenvoorde) en de veldvoetbalverenigingen HMC (Marënvelde/Harreveld), RKZVC (Zieuwent), KSV (Vragender), Erix (Lievelde), Longa (Lichtenvoorde) en Grol (Groenlo). Het eerste thema zal het jeugdvoetbal in de gemeente zijn.

13. Bij dat eerste thema komt natuurlijk ook het meidenvoetbal aan de orde. Het voetbalbestuur heeft aangegeven dat ze een toekomstvisie 2022-2025 wil opstellen voor het meiden- en vrouwenvoetbal bij de Grol. De samenwerking in de hele gemeente maar zeker ook met Vios Beltrum wordt daarin meegenomen.

14. De KNVB kijkt overigens naar een andere competitie-opzet in het meidenvoetbal. De KNVB wil meer gelijkwaardige ploegen tegen elkaar laten spelen, de tevredenheid van de meiden over de wedstrijden en competities vergroten en de uitstroom uit het meidenvoetbal verkleinen.

15. Er zijn een tweetal constructieve gesprekken gevoerd door alle binnensportverenigingen in Groenlo. De gemeente heeft voor dit proces een projectleider aangesteld. Het proces moet leiden naar een stabiele situatie voor de binnensport in de nabije toekomst. De nieuwe sporthal (2023) speelt daarbij een rol. Geen van de huidige binnensporten mag verloren gaan, dat is het uitgangspunt van Grol. Het eerste resultaat is dat een werkgroep een gezamenlijke sportpas voor kinderen gaat onderzoeken op haalbaarheid.

16. De contractperiode met de voetbalschool OPA loopt eind van dit seizoen af. Het voetbalbestuur gaat nu eerst de functie van de voetbalschool binnen de Grol evalueren en daarna een advies opstellen voor het algemeen bestuur.

17. Het eerste nummer van het FC Business magazine is verschenen. Een initiatief van de business clubs van Longa, RKZVC, FC Winterswijk en Grol. Met nieuws over de vier clubs maar vooral over hun sponsoren.

18. Naast sponsoren zijn vrijwilligers heel belangrijk voor een vereniging. De Grol heeft 365 vrijwilligers in 575 functies. Van die vrijwilligers heeft 98% een vrijwilligersovereenkomst met de Grol getekend. Het bijhouden van de gegevens van de vrijwilligers verdient een compliment aan het verenigingsbureau. Dit bureau binnen het organisatiebestuur draait uitstekend. Zo zijn bijvoorbeeld de contributie-achterstanden zeer beperkt, ondanks de coronaperioden.

19. Als daartoe aanleiding is, vraagt de Grol aan een vrijwilliger een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De Grol heeft zich als vereniging aangemeld als instantie die een VOG kan vragen. De vrijwilliger of de Grol hoeft voor zo’n verklaring nu niet meer te betalen.

20. Binnen het onderdeel ‘wedstrijd support’ is nog een keer gekeken naar de begintijd van de wedstrijden op zaterdag en zondag. Het zat soms te dicht op elkaar waardoor er een wachtt ijd ontstond voor de volgende wedstrijd. Met enige verschuivingen in de begintijden is dit probleem nu opgelost.

21. De begintijd van 8.30 uur van eerste wedstrijden op zaterdag kan nog niet later gesteld worden op 9.00 uur. Zodra dit kan, wordt dit gedaan. Tegenstanders laten vertrekken -met hun ouders- om 7.30 op zaterdagmorgen doe je niet expres. Wellicht dat toevoeging van het nieuwe kunstgrasveld als speelveld de nieuwe tijd van 9.00 uur wel haalbaar maakt. Waarbij het aantal beschikbare kleedkamers zeker nog meespeelt.

22. De Grol is een erkend leerbedrijf. Gecertificeerd door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Studenten in het MBO mogen bij Grol stage lopen of een eindopdracht voor hun examen doen. Sinds kort is Rita Arink de stage-coördinator en contactpersoon voor de scholen, met name het Graafschap College.

23. We blijven bezig met de rubberkorrels in de kunstgrasvelden. De gemeente wil dat we extra maatregelen treffen om die korrels niet in de natuur terecht te laten komen. Intussen is een nieuwe opstelplaats voor de doelen bij het hoofdveld gemaakt. Die doelen nemen namelijk rubberkorrels mee vanaf het veld en die korrels moeten op een verharde ondergrond blijven liggen en daar opgezogen worden. Bij de Marveld Arena wordt op dit moment een nieuwe verharde opstelplaats aangelegd. Bij veld 1 ligt al een goedgekeurde opstelplaats. De uitloopma­tten bij de poorten van de kunstgrasvelden worden voorzien van een rand zodat de rubberkorrels op de mat blijven liggen en opgezogen kunnen worden. De woensdaggroep houdt alle werkzaamheden in een logboek bij.

24. In het kunstgras van het nieuwe kunstgrasveld komen geen rubberkorrels meer maar korrels van kurk, een natuurlijk materiaal. Voor de demping van het veld is het iets minder geschikt, maar je kunt er prima op spelen. Er liggen vele velden in Nederland met kurk als ‘infill’. Het beheer van de rubberkorrels kost veel tijd. De gemeente en de milieudienst Achterhoek zijn trouwens erg tevreden over hoe de Grol met het beheer van de rubberkorrels om gaat. Ze waren bijvoorbeeld zeer positief verrast over de opvangnetten voor de korrels die door de woensdaggroep in alle pu­tten op het sportpark waren aangebracht.

25. De werkgroep Zo Groen Als Grol is met het bestuur van de SEAG bezig met de verduurzaming van het sportpark. Na het aanbrengen van de LED-verlichting binnen en buiten, is het plaatsen van zonnepanelen onderzocht. Dat was een prima plan totdat Liander aangaf dat de Grol geen stroom mocht leveren. Het stroomnetwerk zit vol. Een bekend probleem in de Achterhoek. De werkgroep werkt nu aan het plaatsen laadpalen voor elektrische auto’s op de parkeerplaats. Het beter scheiden van het afval wordt samen met het sportcafé en Rouwmaat BV ook opgepakt. Het nemen van maatregelen tegen wateroverlast op het sportpark bij hoosbuien is in beeld maar is een complex probleem.

26. Ook de twee kleine tractoren en de grasmaaimachine moeten per 1 januari 2022 een kenteken hebben. Ze komen namelijk ook wel eens op de openbare weg. De SEAG heeft dit al geregeld.

27. In het bestuur van de SEAG vindt per 1 januari 2022 een wijziging plaats. Penningmeester Lars Oesterholt stopt en wordt opgevolgd door Rob van Uem die nu secretaris is. De nieuwe secretaris wordt Dirk Tuinte die hiervoor jarenlang leider bij de senioren was.

28. De groep ‘De 12e man’ ontwikkelt zich snel en heeft als doel de Grol vooral te ondersteunen bij de aanschaf van materialen. Zo heeft ‘De 12e man’ het afgelopen jaar (coronajaar!) gezorgd voor 4 extra mini-doelen, een scorebord voor het G-voetbal, extra trainingspionnen, magnetische tactiekborden voor wedstrijdbesprekingen en nieuwe doelne­tten.

29. De ledenvergadering heeft in oktober ingestemd met een extra deelbestuur ‘Gezondheid en Gedrag’. De bestaande deelbesturen onder het algemeen bestuur zijn Voetbal, Organisatie en Accommodatie. Daar komt dus een deelbestuur bij. Dat betekent ook enige verschuivingen in de bestaande organisatie van de Grol. Zo zal bijvoorbeeld de Paramedische Begeleiding (PMB) onder Gezondheid en Gedrag gaan vallen. Op dit moment is de voorzi­tter van het nieuwe deelbestuur, Petra Lammers, bezig haar bestuur van 5-6 personen samen te stellen.

30. Het algemeen bestuur hee het bestaande beleidsplan geactualiseerd. Het Beleidsplan 2021-2023 is vastgesteld. Hierin is helder aangegeven wat Grol de komende seizoenen wil bereiken. De vereniging kijkt altijd vooruit, wil nog altijd beter worden. Daarbij geldt een Koreaans spreekwoord. ‘Wie zijn gestelde doelen haalt, heeft zijn doelen te laag gesteld’.

Dat is een mooie laatste zin van deze bestuurstaal.

Denk er nog aan bij het maken van goede voornemens voor het komende jaar.