Jonge Grolse videomakers brengen Grol-sponsoren in beeld

10-05-2022

Bron: Clubblad 2022-1
Door: Christian Buiël

Alle drie hebben ze een verleden als voetballer bij Grol, maar tegenwoordig hebben ze vaker een camera in de hand dan een bal aan de voet. We hebben het over Jim Wijnen (17), Jip Oostendorp (18) en Pablo Vriezen (18). Deze drie jonge ondernemers hebben de afgelopen maanden samen met het Commerciële Team Grol de nodige sponsoren bezocht om video’s te maken als blijk van waardering voor hun sponsoring. Hoog tijd voor een nadere kennismaking met deze creatievelingen.

Grol-leden die actief zijn op sociale media of regelmatig de Grol-website bezoeken zullen vast weleens een bericht met bijbehorende video rondom een bestaande of nieuwe sponsor hebben gezien. Het was namelijk een van de ambities van het in 2020 nieuw gevormde Commerciële Team Grol (CTG) om een stap te maken op de online kanalen door middle van video’s. ‘Zo gezegd, zo gedaan’, zou je denken maar bij het maken van een kwalitatief goede video komt heel wat meer kijken als we de woorden van Jim, Jip en Pablo volgen.

Wie zijn Jim, Jip & Pablo?

Het is Jim die in 2020 de eerste video maakt, wat voor zijn gevoel alweer een eeuwigheid geleden is. Op zijn 14e komt hij voor het eerst in aanraking met een videocamera: “Het was Bas Stortelers van Niice die mij een camera in de handen drukte, en toen was ik er eigenlijk niet meer van weg te slaan. Toen ik net 15 was heb ik mij ingeschreven bij de ‘Kamer van Koophandel’ en me beziggehouden met het ontwerpen van logo’s en posters, maar dat was niet echt mijn ding. Vervolgens heb ik het maken van video’s verder opgepakt”, vertelt Jim enthousiast. Op dat moment voetbalt Jim bij Grol op ‘een redelijk hoog niveau’, maar heeft veel last van knieblessures en besluit om te stoppen.

Net wanneer hij wil doorpakken met video’s maken komt corona om de hoek kijken, maar stil zitten is aan Jim niet besteed. “Solliciteren en vakken vullen? Dat zag ik niet zitten, terwijl werken in de horeca ook niet mogelijk was. Toen heb ik via via een ijscokar overgenomen en ben ik begonnen met de ‘IJstaxi’ in de zomermaanden. In de winter heb ik vervolgens mijn eigen koffie, ‘Jim’s Coffee’, op de markt gebracht. Al met al heb ik er ontzettend veel van geleerd en een aardig netwerk door opgebouwd”, aldus Jim. Ondertussen zit hij alweer in het laatste jaar van zijn opleiding op het Cibap in Zwolle, een vakschool voor vormgeving, heeft een jaar overgeslagen en is enorm druk met zijn eigen onderneming ‘Jimwijnen.nl’ gespecialiseerd in het maken van video’s. “Ja, school komt nu al niet lekker uit”, stelt Jim lachend.

Doordat het voor Jim steeds moeilijker werd om al zijn werkzaamheden te combineren, moest het CTG op zoek naar een oplossing daar men nog de nodige video’s op de planning had staan. Met de hulp van Jim werd deze oplossing snel gevonden en werden Jip en Pablo benaderd.

Als we Jip vragen naar korte introductie wordt al snel duidelijk dat hij een brede interesse heeft en daar ook enthousiast over kan vertellen: “Muziek, fotografie, design. Eigenlijk alles met storytelling en zolang ik maar creatief bezig kan zijn”, vat Jip het alsnog kort en bondig samen. Zijn 3-jarige voetbalcarrière bij de Grol was eveneens kort en bondig en niet bepaald een succes aldus Jip. Gezien zijn interesses is zijn studie ‘Creative Business’ een logisch gevolg, waarbij hij voor de audiovisuele richting heeft gekozen. “Verhalen vertellen aan mensen en ze zodoende inspireren. Ja, een verhaal overbrengen zoals ik het wil. Dat is toch fantastisch?!”, stelt Jip met een grote glimlach, die naast zijn studie druk is met van alles en nog wat. Zo helpt hij Michaël Lammers op vele vlakken, is hij spelleider bij de lokale escaperoom en zit daarnaast in de organisatie van de ‘Teenage Carnavals Party’.

Pablo zit momenteel in zijn examenjaar van het VWO op het Marianum en is de enige van de drie die nog voetbalt. Hij heeft tot zijn 10e bij de Grol gevoetbald, vervolgens de overstap gemaakt naar Grolse Boys en voetbalt sinds drie jaar bij VIOS Beltrum met zijn vrienden. Op dit moment is Pablo aardig druk met de voorbereidingen voor zijn eindexamens: “Leren is niet echt mijn ding, maar ik heb wel een grote drive om het af te maken. Ik heb het echter altijd al interessant gevonden om voor mijzelf te beginnen, maar wist nooit echt waarin. Fotografie vond ik altijd al wel leuk, aan video heb ik nooit echt gedacht.”

Sinds een jaar of twee maakt hij filmpjes met Jip, omdat ze het beiden wel leuk vonden om te doen zonder grote plannen te hebben. Totdat ze via via de vraag krijgen om een bedrijfsfilm te maken zonder dat ze eigenlijk alle benodigde spullen hebben, maar ze zagen het als een kans die ze met beide handen hebben aangegrepen. Door de aanstaande eindexamens kan Pablo echter maar beperkt tijd investeren in hun bedrijfje ‘Goldhouse Media’, wat een verwijzing is naar het adres van Jip die in de Goudsmitstraat woont. “Met het filmen probeer ik er bij te zijn, maar het editen ligt momenteel bij Jip. Volgend jaar wil ik een tussenjaar nemen, zodat ik mijzelf verder kan ontwikkelen qua videoproductie en zodoende kan ontdekken wat ik wil gaan studeren. Dus echt dingen gaan doen die ik leuk vind”, besluit Pablo vastberaden.

Video’s maken voor Grol

De afgelopen jaren hebben de jongens de nodige video’s gemaakt voor Grol en daardoor menig sponsor bezocht. Ze zien deze opdrachten dan ook als uitgelezen kansen om hun vaardigheden en portfolio te ontwikkelen, en daarnaast aan hun netwerk te bouwen. “Grol biedt ons een ideaal platform om ons te ontwikkelen, en als je kijkt naar de verenigingen in de regio dan loopt Grol wel voor op het gebied van video”, stelt Pablo. ‘Even een paar video’s maken’ is echter niet het geval, aan de achterkant gaat er heel wat werk in zitten aldus Jip: “Het editen, ofwel de nabewerking, kost best veel tijd en je wilt wel meegaan met de laatste trends. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je de opslag en je mappenstructuur op orde hebt. Maar als je dat eenmaal hebt staan, kun je wel redelijk snel iets leveren aan je opdrachtgevers op basis van bestaand beeldmateriaal.”

Ze zien dan ook nog de nodige kansen voor de Grol om verder te groeien op social media en met het maken van video’s. “Ze zouden bijvoorbeeld meer interne content kunnen maken. Bijvoorbeeld door trainers of spelers van het eerste voor te stellen door middel van korte video’s”, oppert Jip. “Een korte documentaire over Daan Rots van Grol naar FC Twente zou ook een mooie video kunnen opleveren”, aldus Jim die vervolgens zijn telefoon erbij pakt en Instagram opent: “Kijk, de biografie kann wel een update gebruiken en eigenlijk moeten ze veel meer met ‘Stories’ gaan doen en met hashtags gaan werken.” Pablo haakt daarop in en vraagt zich af of er een bepaalde huisstijl gehanteerd wordt, terwijl Jim daaraan toevoegt dat ‘Canva’ wel een handige tool is om mooie designs te maken en eenheid te creëren: “Niet alleen voor Grol, maar ook voor sponsoren die willen groeien op social media is dat echt wel iets om eens naar te kijken.”

Een leuke kennismaking met deze drie jonge enthousiaste en bevlogen ondernemers komt zo ten einde. Ze zijn Grol en het CTG enorm dankbaar voor de geboden kansen en zijn er van overtuigd dat anderen van hun leeftijd eveneens dergelijke mogelijkheden moeten aangrijpen bij de Grol, of anders zelf moeten aankloppen als ze ideeën hebben. En voor diegene die op zoek is naar een pakkende video, vergeet niet om eens een kijkje te nemen op www.jimwijnen.nl en www.goldhousemedia.nl.